menu

Zoeksuggesties

{{{name}}}

Categorie suggesties

{{{name}}}

Merk suggesties

{{{name}}}

Raadgever

Kettingaandrijfsystemen

De kettingaandrijfsystemen (aandrijftrommel en aandrijfring) moeten regelmatig worden vervangen. Hier vindt u sterntandwiel, ringtandwiel zoals ook aandrijfring passend voor vele motorzaagtypen

{{breadCrumbTrailItems.0.text}} {{resultCount}} {{paging.currentPage}} {{paging.pageCount}} {{campaigns.0.id}}
Filteren

Selectie beperken

Filteren

{{record.altPicture}}
{{record.altPicture}}

{{record.Name}}

{{record.Price}}*

Kettingaandrijfsystemen als reserveonderdelen voor kettingzagen kopen bij KOX

De kettingzaag is al meer dan 100 jaar een onmisbaar hulpmiddel bij bosbouwwerkzaamheden. Rond 1900 vervingen de eerste kettingzagen bijlen en handzagen als gereedschap voor het vellen van bomen. Het eerste model met benzinemotor werd in 1920 in de Duitse bosbouw gebruikt. In 1927 kwam de eerste kettingzaag, die destijds door twee man bediend moest worden, op de markt.


Tegenwoordig is de kettingzaag een handig apparaat dat in slechts een paar minuten een grote boom kan neerhalen. Om ervoor te zorgen dat er bij het werken in het bos en de tuin niets misgaat, moeten naast onberispelijke werkkleding en beschermende uitrusting ook alle onderdelen van de kettingzaag in perfecte staat zijn, van het zaagblad en -ketting tot het kettingaandrijfsysteem.


Motor, aandrijfring, zaagblad, ketting: de structuur van een kettingzaag

Om welke kettingzaag het ook gaat, de basis is bij alle modellen hetzelfde. De benzine- of elektromotor in de behuizing wordt gestart met behulp van een starter met trekkoord. De zaagset van de kettingzaag bestaat uit een kettingaandrijfsysteem, zaagketting en zaagblad. De motor drijft eerst de aandrijfring aan, ook wel tandwiel genoemd, dat op dezelfde manier functioneert als de transmissie van een voertuig. De zaagketting die om het zaagblad loopt, is verantwoordelijk voor het zagen van het hout.


De verschillende soorten kettingaandrijfsystemen

Aandrijfringen zijn verkrijgbaar in twee varianten: stertandwiel en ringtandwiel. Bij het stertandwiel gaat het om een vaste constructie waarbij de aandrijfring en de koppeling aan elkaar zijn gelast. Als het ernstige tekenen van slijtage vertoont, moet het hele kettingaandrijfsysteem worden vervangen. Bij het ringtandwiel is de situatie anders: bij deze variant zit de ring vrij op de as, wat de uitlijning van de zaagketting en het zaagblad verbetert. Dit verschil is duidelijk merkbaar bij het zagen, omdat de kettingzaag soepeler en stiller loopt.


Reserveonderdelen voor kettingzagen tijdig vervangen

De kettingzaag bestaat uit veel bewegende delen die mettertijd verslijten. Naast de zaagketting, die het vaakst vervangen moet worden, moet ook het tandwiel regelmatig gecontroleerd worden. Om de levensduur van de kettingaandrijfsystemen te verlengen, is het raadzaam om bij regelmatig gebruik de kettingzaag één keer per week een onderhoudsbeurt te geven. In de regel moet een kettingaandrijfsysteem uiterlijk na de vierde versleten zaagketting vervangen worden.


Er moet ook worden opgemerkt dat zaagkettingen tijdens het gebruik langer worden, waardoor de aandrijving en dus het tandwiel aanmerkelijk sneller onbruikbaar wordt vanwege de extra wrijving van de lange ketting. Ook een nieuwe ketting zal veel sneller verslijten als het kettingaandrijfsysteem versleten is. Controleer altijd of alle onderdelen nog soepel werken. Dit verhoogt niet alleen de levensduur van de kettingzaag, maar ook de veiligheid bij het werken in de bosbouw.


Kettingaandrijfsystemen: slijtage herkennen

De slijtage van een kettingaandrijfsysteem is een mechanisch proces dat wordt veroorzaakt door wrijving. Het is daardoor vrij eenvoudig te herkennen wanneer de aandrijfringen vervangen moeten worden. Eerst ontstaat er door de wrijving een kleine inkeping. Als deze 2 mm diep is, moet het tandwiel zeker worden vervangen. Als het kettingaandrijfsysteem niet wordt vervangen, kan het gebeuren dat de zaagketting uit het zaagblad springt of volledig door het tandwiel heen zaagt.


Kettingaandrijfsystemen vervangen

Als de aandrijfring versleten is, moet u snel handelen en een nieuw ster- of ringtandwiel installeren. Het vervangen van een stertandwiel vergt aanzienlijk meer inspanning, omdat het gehele onderdeel moet worden vervangen. Een ringtandwiel daarentegen kan heel eenvoudig worden vervangen. Als u op zeker wilt spelen, kunt u ook bij iedere zaagkettingwissel de aandrijfring vervangen. Dit voorkomt dat de ketting snel verslijt. Uitgebreide accessoires voor het onderhoud van bosbouwaccessoires vindt u in de shop van KOX.


Als u vragen hebt over onderhoud of de juiste kettingzaagaccessoires, kunt u telefonisch contact opnemen met de klantenservice van KOX. Daarnaast kunt u ook via het onlineformulier contact met ons opnemen.